Kasvivalinnat monimuotoisuuden näkökulmasta
- Tila: Luonnos
- Päivitetty: maaliskuu 31, 2020
- Luotu: maaliskuu 22, 2018
Kasvivalinnoissa suositaan monipuolista kasvilajistoa. Luonnonkasvien käyttöä lisätään, erityisesti pitkäikäisiä jaloja lehtipuita ja kotimaista alkuperää olevia kasvikantoja.
Sisältö
Vaalittavat kasviyksilöt
Tammi, jalavat, saarni, lehmus, tervaleppä ja vaahtera saattavat hyvillä kasvupaikoilla elää monta vuosisataa. Koska vanhojen puiden merkitys on eliöstön kannalta merkittävä, niitä vaalitaan. Esimerkiksi vanhalla tammella saattaa elää monisatapäinen joukko erilaisia hyönteisiä, runkojäkäliä, sammalia ja sieniä sen lisäksi, että puun onkaloita ja koloja käyttävät pesinään mm. kolopesijälinnut, lepakot ja oravat.
Laajoissa puistokohteissa ja viheralueilla myös kuolevat ja huonokuntoiset puut ovat lahopuina arvokkaita, joten niitä jätetään mahdollisuuksien mukaan maapuiksi syrjäisimpiin puiston osiin.
Eliöiden huomioiminen kasvivalinnoissa
Luonnonvaraisista puuvartisista kasveista biologisesti merkittäviä ovat mm. luonnonvaraiset haavat ja raidat sekä kukkivat ja marjoja tuottavat puut ja pensaat, kuten kotipihlaja, herukat ja tuomi. Linnuille erityisen tärkeitä ovat marjoja, hedelmiä ja siemeniä tuottavat kasvit kuten orapihlajat, koristeomenapuut, katajat, ruusut sekä kuusamat. Mettä ja siitepölyä tuottavat kukat perenna- ja kesäkukkaryhmissä vetävät puoleensa suuren joukon hyönteisiä: näyttäviä päiväperhosia, mesipistiäisiä (kuten pölyttäjinä
toimivia mehiläisiä ja kimalaisia), kukkakärpäsiä, kovakuoriaisia ja muita lajeja. Suosimalla tiettyjen hyönteisten tunnettuja isäntäkasveja voidaan kasvivalinnoilla lisätä monimuotoisuutta ja samalla puistojen elämyksellisyyttä. Monet näyttävät kukkakasvit ovat samalla monien hyönteisten ravintokasveja.
Kerrokselliset istutukset ovat eläimille luonnollisia turvapaikkoja.
Kuvat

Raita (Salix caprea) on biologisesti merkittävä, luonnonvarainen puu. Raita kukkii jo aikaisin keväällä, minkä vuoksi se on erittäin tärkeä kasvi pölyttäjille kuten kimalaisille. Kuva: Satu Tegel

Muhkeasti kasvava purppurapunalatva (Eupatorium purpureum) on myös perhoskasvi. Kuva: Satu Tegel
Lisätiedot ja -lähteet
Perhospuutarha. Mikkola, Kauri & Tanner, Hannu 2001. 240 s.
Puutarhan parhaat perhoskasvit. Cajander, Ríku 2008. 176 s.