Kasvitauti- ja tuholaisriskit
- Päivitetty: syyskuu 3, 2020
- Luotu: maaliskuu 4, 2020
Kasvitauti- ja tuholaisriskiä hallitaan parhaiten pitämällä kasvilajisto monipuolisena ja noudattamalla istutettavien kasvien hankinnassa vastuullisuutta ja voimassa olevaa lainsäädäntöä. Suomessa noudatetaan EU:n kasvinterveyslainsäädäntöä, joka perustuu kasvinterveysasetukseen 2016/2031. Taimiaineistojen valvonnasta vastaa Ruokavirasto.
Sisältö
Bakteeritaudin tappamia hevoskastanjoita Tokoinrannassa. Kuva Minna Terho
Ilmastonmuutos lisää tuhojen riskiä, jos elinolosuhteet muuttuvat uusille taudinaiheuttajille ja tuholaisille edulliseksi. Uusien kasvilajien myötä myös uusien tauti- ja tuholaislajien riski kasvaa. Jotkut kasvitaudit ja –tuholaiset voivat aiheuttaa nopeasti tuhoja, minkä seurauksena voidaan menettää suuria määriä kasviyksilöitä. Tämä tulisi tiedostaa suunnittelussa, erityisesti pitkäikäisiä kasvilajeja valittaessa.
Varsinaista käyttökieltoa ei tauti- tai tuholaisriskin takia Helsingissä kasvilajeille anneta, mutta seuraavia lajeja ei suositella istutettavaksi suuria määriä samalle alueelle:
- hevoskastanja Aesculus hippocastanum
– tauti– ja tuholaisriskit: bakteeritautia aiheuttava Pseudomonas syringae pv. aesculi, kastanjanmiinakoi Cameraria ohridella, lehtilaikkutautia aiheuttava Guignardia aesculi - saarnet Fraxinus spp.
– tauti- ja tuholaisriskit: saarnensurmaa aiheuttava Hymenoscyphus fraxineus, saarnenjalosoukko Agrilus planipennis - jalavat Ulmus spp.
– tauti- ja tuholaisriskit: hollanninjalavatautia aiheuttavat Ophiostoma ulmi ja Ophiostoma novo-ulmi
Lisätiedot ja -lähteet
- Kasvinterveyslainsäädäntö https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/kasvintuotanto/kasvinterveys/lainsaadanto/
- Kasvinterveyden valvonta https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/kasvintuotanto/kasvinterveys/valvonta/
- Kasvintuhoojat https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/kasvintuotanto/kasvinterveys/kasvintuhoojat/
- ViherRiski-tietopankki kasvinterveydestä https://www.vyl.fi/tietopankki/viherriski/