Kasvitauti- ja tuholaisriskit

 • Päivitetty: syyskuu 3, 2020
 • Luotu: maaliskuu 4, 2020

Kasvitauti- ja tuholaisriskiä hallitaan parhaiten pitämällä kasvilajisto monipuolisena ja noudattamalla istutettavien kasvien hankinnassa vastuullisuutta ja voimassa olevaa lainsäädäntöä. Suomessa noudatetaan EU:n kasvinterveyslainsäädäntöä, joka perustuu kasvinterveysasetukseen 2016/2031. Taimiaineistojen valvonnasta vastaa Ruokavirasto.

Sisältö

Bakteeritaudin tappamia hevoskastanjoita Tokoinrannassa. Kuva Minna Terho

Ilmastonmuutos lisää tuhojen riskiä, jos elinolosuhteet muuttuvat uusille taudinaiheuttajille ja tuholaisille edulliseksi. Uusien kasvilajien myötä myös uusien tauti- ja tuholaislajien riski kasvaa. Jotkut kasvitaudit ja –tuholaiset voivat aiheuttaa nopeasti tuhoja, minkä seurauksena voidaan menettää suuria määriä kasviyksilöitä. Tämä tulisi tiedostaa suunnittelussa, erityisesti pitkäikäisiä kasvilajeja valittaessa.  

Varsinaista käyttökieltoa ei tauti- tai tuholaisriskin takia Helsingissä kasvilajeille anneta, mutta seuraavia lajeja ei suositella istutettavaksi suuria määriä samalle alueelle: 

 • hevoskastanja Aesculus hippocastanum
  – tauti– ja tuholaisriskitbakteeritautia aiheuttava Pseudomonas syringae pvaesculi, kastanjanmiinakoi Cameraria ohridellalehtilaikkutautia aiheuttava Guignardia aesculi 
 • saarnet Fraxinus spp.
  – tauti- ja tuholaisriskit: saarnensurmaa aiheuttava Hymenoscyphus fraxineussaarnenjalosoukko Agrilus planipennis 
 • jalavat Ulmus spp.
  – tauti- ja tuholaisriskithollanninjalavatautia aiheuttavat Ophiostoma ulmi ja Ophiostoma novo-ulmi